נדע מהם שני מושגים בסיסיים להבנה מהי התופעה אי סבילות לקטוז.
לקטוז הוא דו סוכר הנמצא במוצרי חלב.
לקטאז הינו האנזים במערכת העיכול שלנו המפרק את הלקטוז.
אז אי סבילות לקטוז הינו מצב בו במערכת העיכול שלנו אין מספיק את האנזים המפרק את הלקטוז, (הלקטאז), מערכת העיכול לא מצליחה לספוג את הלקטוז המצוי בחלב, וזה מופרש למעי הגס- שם הלקטוז מפורק ובתהליך הפירוק נוצר גז מימן.
מצב זה של אי סבילות לקטוז יוצר הרגשה לא נעימה ותופעות כגון :נפיחות בבטן, גזים, שלשולים,התכווצויות בבטן ואף בחילות.
חשוב מאוד לציין שהרמות של הרגישות שונות מאדם לאדם, ויש כאלה שירגישו הרגשה לא נעימה קלה, ויש כאלה שהתופעות יהיו קשות יותר.
אחוז האוכלוסייה הסובל מתופעה זו הינו גבוה מ50% , ונפוץ יותר אצל האשכנזים.
תופעה מעניינת במיוחד היא שככל שאנו מתבגרים בשנים ,הגוף מייצר פחות את האנזים לקטאז וכך קשה לו לפרק יותר את הלקטוז. על כן יתכן שאדם בצעירותו היה צורך מוצרי חלב רבים ביום, ואילו כיום כוס אחת של חלב או יוגורט גורמת לו לתופעות לא נעימות בבטן.
הסימפטומים שצוינו על אי סבילות לקטוז יופיעו לאחר צריכת מוצרי חלב ונעלמים כאשר מפסיקים לצרוך חלב
כמובן שאלה שקיימים אצלם הסימפטומים בדרגות שונות וקלות יכולים לצרוך חלב.
למרות תופעות לא נעימות אלה,הרבה אנשים לא יוותרו על כוס קפה עם חלב, או כל מאכל אחר אהוב המבוסס על חלב אך גם חשוב לדעת כי כיום קיימים תחליפים רבים לחלב והם המשקאות הצמחיים:
נמנה כמה משקאות צמחיים מובילים :
כיום קיימים סוגים רבים של משקאות צמחיים המכונים על פי רוב "חלב":
חלב סויה, חלב שקדים,חלב אורז,חלב שיבולת שועל, חלב כוסמין,חלב כוסמת,חלב קינואה,חלב קוקוס,חלב תירס ועוד..שכמובן אינם מכילים לקטוז.
לכל אחד ואחד מהמשקאות הצמחיים יתרונות שונים.
חלב סויה- הסויה עשיר בחלבון צמחי,סידן ברזל לציטין וויטמין E.קיימים בו פיט ואסטרוגנים שמחקרים טוענים כי מועיל במניעת מחלות לב ,מוריד כולסטרול ומפחית לחץ דם.
חלב אורז- דל מאוד בשומן,קל מאוד לעיכול, מומלץ לאלה המגלים רגישות או אלרגיה למשקאות אחרים, מחזק את מערכת העיכול. תורם להורדת רמת הכולסטרול בדם ושומר על רמת הסוכר בדם. המתיקות שבחלב אורז מתקבלת מפירוק פחמימות לגלוקוז ובד"כ לא מוסיפים לו סוכר.
חלב שקדים- חלב שקדים שימש כמשקה אצילי בתקופות קדומות יותר.
משקה זה מחזק ומרפא את מערכת הנשימה,עשיר בחלבון וסידן עשיר במנגן, נחושת וויטמין B המשמשים ליצירת אנרגיה בגופנו.
חלב שיבולת שועל- מכיל שומנים טובים יותר מכל חלב אחר,מומלץ בעיקר לבעלי כולסטרול גבוהה,ריכוז גבוהה של חלבון,עוזר לליחה,ומחזק את העצמות,מספק אנרגיה רבה, עשיר במינרלים ובסיבים תזונתיים.
חלב קוקוס- הקוקוס עשיר בסיבים תזונתיים,ויטמין C , חומצה פולית וטיאמין,חלב זה שמן יותר מכל חלב אחר.
חלב כוסמין - עשיר בחלבונים,סיבים ומינרלים,מסייע באיזון רמת השומנים בדם,עוזר לסובלים ממיגרנות,ומסייע לחילוף חומרים בגוף.
חלב תירס- חלב התירס הינו חדש בישראל, טעים במיוחד,גם כמשקה התורם לאנרגיה בגוף. התירס עשיר בעמילן המתעכל בקלות,ולכן משמש מקור טוב לאנרגיה , עשיר במגנזיום,ברזל,ובויטמינים מהקבוצה בי.
חלב כוסמת -משקה העשיר במינרלים ,יעיל בחיזוק מחזור הדם ,עשיר בחלבון - החלבונים הנמצאים בכוסמת הם בעלי ערך ביולוגי ותזונתי מהגבוהים ביותר: הם מכילים את כל חומצות האמינו החיוניות, מונעות עצירות ומאיטות את הספיגה של שומן, כולסטרול והפחמימות על ידי המעי.
את המשקאות הנ"ל ניתן גם להכין בבית וגם ניתן להשיג אותם בכל חנות באריזה מוכנה לשתייה.
הסידרה האיכותית כיום הקיימת בחנויות הינה מהמותג האיטלקי המוביל
היתרונות הבולטים של הסדרה הינם –שהמוצרים מיוצרים רק עם מים מינרלים,אורגנים,מכילים ריכוז גבוהה של הדגנים/צמחים ,וכמובן הטעם העשיר והטעים של כל אחד מהמשקאות.
לבריאות!!!