עגבניה היא אוצר בכל הנוגע לתכונות נוגדות החמצון, היא עשירה במאות פיטוכימיקלים כשגולת הכותרת היא הריכוז הגבוה של הקרטנואיד ליקופן, אנטי אוקסידנט רב עצמה.
הליקופן הוא פיגמנט טבעי המסונטז ע"י צמחים ומיקרואורגניזימים ומעניק להם את צבעם האדום. ליקופן הוא בראש ובראשונה נוגד חמצון רב עוצמה הן למניעה והן לטיפול בסרטן, מחלות לב וניוון מקולארי. מחקרים מדעיים מראים שלליקופן יש יכולת לעצור ולמנוע התפתחות מחלות ניווניות, לעכב התפתחות מוטציות ולהפחית נזק תאי. למרות שהמנגנון העיקרי המיוחס לליקופן הוא יכולתו כאנטיאוקסידנט, מצטברות עדויות למעורבותם של מנגנונים נוספים.
הליקופן מצוי בעיקר בעגבניות ומוצרי עגבניות וכן באבטיח, גויאבה, פקעות ורדים ואשכולית ורודה.
רדיקלים חופשיים ותהליכי חמצון בגוף
חמצון מהווה חלק מחילוף החומרים הנורמלי של המזון בגוף ומתרחש כתוצאה מפירוקן של מולקולות החמצן כאשר הן מתרכבות עם מולקולות אחרות בגופנו.
גורמים חיצוניים, דוגמת קרינה, זיהום אוויר, אלכוהול, עישון, הרעלה של מתכות כבדות,
שימוש בתרופות, זיהומים או נשימה אירובית בזמן פעילות גופנית מאומצת, מאיצים את תהליך החמצון.
רדיקלים חופשיים של חמצן הם מולקולות בעלות תגובה חזקה, הנוצרות במהלך החמצון, מתערבות בתהליכים כימיים אנזימטיים וגורמות הרס על-ידי תקיפת תאים בגוף.
פעילותם של הרדיקלים החופשיים בגוף אינה מתמצה בגרימת נזק בלבד.
לרדיקלים החופשיים תפקיד מפתח בתפקודים ביולוגיים תקינים שונים התומכים בתהליכי חיים הכרחיים, דוגמת הפקת אנרגיה תאית, הפעלת טסיות הדם וסינתזת הפרוסטגלנדינים.
סטרס חמצוני הוא מצב בו רמת הרדיקלים החופשיים בגוף גבוהה מרמת נוגדי-החמצון.
מצב זה מאופיין על-ידי לחץ מטבולי עצום, אשר עלול להוביל לחמצונם של שומנים, חלבונים וסוכרים ולפגיעה ב- DNA ובשכבת האנדותל.
מחסור בנוגדי חמצון מגביר את הסיכון למגוון רחב של בעיות בריאותיות ומאיץ תהליכי הזדקנות.
תוצאותיו של סטרס חמצוני הוא הרס של התאים והתפתחותן של מחלות תלויות-גיל כגון מחלות כלי-דם של הלב, סוכרת, סרטן, אלצהיימר ומחלות אחרות המאפיינות את הגיל המבוגר, ונובעות מפגיעתם של רדיקלים חופשיים.
נוגדי-החמצון שהגוף מייצר באופן טבעי או אלה שאנו מוסיפים לו, באמצעות המזון או על-ידי נטילת תוספי תזונה, מנטרלים את פעילותם ההרסנית של הרדיקלים החופשיים ומאפשרים לנו להגן על תאי הגוף. למעשה, בריאותו של כל תא ותא בגוף תלויה באיזון בין הרדיקלים החופשיים לבין נוגדי-החמצון.
העגבניות נוגדות רדיקלים חופשיים באמצעות רכיבים נוגדי חמצון הפועלים ל:
מחקרים הראו פעילות נוגדת חמצון ספציפית של עגבניות על העצמות, הכליות ובזרם הדם.
כמו כן הזמינות הביולוגית של ליקופן עולה כאשר הוא נצרך עם כמות קטנה של שומן ובנוכחות רכיבי תזונה נוספים כמו ביטא קרוטן.
לכן, ליקופן הנמצא במוצרי עגבניות המכילים שומן יותר זמין מאשר הליקופן שבפירות טריים.
תכולת הנוטיריאנטים פר כוס עגבניות (180 גרם) והאחוז שהם מהווים מסך הצריכה היומית המומלצת:
ויטמין C – 38.1%
ויטמין A – 29.9%
ויטמין K – 17.7%
אשלגן – 12.1%
מוליבדנום – 12%
מנגנן – 10.5%
סיבים – 8.6%
ויטמין B6 – 7%
ח.פולית – 6.7%
נחושת – 5.5%
ויטמין B3 - 5.3%
מגנזיום – 4.9%
ויטמין E – 4.8%
ויטמין B1 – 4.6%
זרחן – 4.3%
פרוטאין – 3.1%
טריפטופאן – 3.1%
כולין – 2.8%
ברזל – 2.7%
קלוריות (32) – 1%
התמיכה במערכת הקרדיווסקולרית(לב וכלי דם) נעשית בשלושה מישורים :
מחקר שנערך בפינלנד מלמד, שהכללת מוצרי עגבניות בתזונה יכולה לעזור לגוף להפחית את רמות הכולסטרול ה"רע". במחקר, שנערך באוניברסיטת אולו, נתנו למשתתפים בריאים לשתות מיץ עגבניות והם קיבלו תוספת קטשופ בשלוש ארוחות ביום, כל יום.
החוקרים מצאו, שרמות הכולסטרול אצל המשתתפים ירדו משמעותית לאחר שלושה שבועות: רמת הכולסטרול הכללית ירדה ב6%- ורמת הכולסטרול ה"רע" (LDL) ירדה בכמעט 13
הפיטונוטריאנטים בעגבניות שנחקרים היום בהקשר של שיפור פרופיל השומנים בדם הם : esculeoside A ו - 9-oxo-octadecadienoic acid.
מחקר מצא קשר בין ליקופן ותכונותיו נוגדות החמצון לבריאות העצם.
החוקרים הסירו מן התפריט של נשים בגיל המעבר עגבניות ומזונות אחרים המכילים ליקופן לתקופה של 4 שבועות. מתוצאות מדידות שונות, החוקרים הסיקו שהסרה של מוצרי מזון המכילים ליקופן (כולל עגבניות) מהדיאטה, מגדילה אצל אותן הנשים את הסיכון לאוסטיאופורוזיס.
.
מאחר וסוגים רבים של סרטן הם תוצאה של תהליך כרוני של סטרס חמצוני ודלקת, מייחסים לצריכת מזונות המכילים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת יכולת למנוע סרטן.
ב- 72 מחקרים על צריכת עגבניות ושכיחות הסרטן נמצא ב- 57 מחקרים מתוך ה- 72 שנעשו, שצריכת העגבניות הייתה קשורה להורדת הסיכון לחלות בסרטן. ב- 35 מהמחקרים הקשר הזה היה מובהק. ממצאים אלו פורסמו ב-Journal of The National Cancer Institute בארה"ב
חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון, הראו כי הליקופן שבעגבניה, משפר את הבריאות לא רק מהיותו גורם אנטי-חמצוני אלא גם על ידי הפעלת מערכת antioxidant response element ARE המקטינה את הסיכון להתפחתות תאים סרטניים
מחקרים אפידימיולוגים מראים על יחס הפוך בין צריכת ליקופן לסיכון לסרטן. במיוחד, סרטן ריאות, קיבה, ערמונית, סרטני שד מושפעים חיובית מקולטני אסטרוגן ופרוגסטרון (ER, PR).
צריכת עגבניות נקשרת עם הפחתת הסיכון להתפתחות סרטן הערמונית אצל גברים. מרכיב המפתח שבו התמקד המחקר הוא אלפא טומאטין. האלפא טומאטין הוא סאפונין שמתערב במטבוליזם תאי סרטן הערמונית. נמצא שסאפונין זה מהווה טריגר לתהליך האפופטוזיס - "מוות תאי מתוכנון" של תאי סרטן הערמונית. מחקר שנערך באוניברסיטת הארווארד ב-1995מצא שגברים שצרכו לפחות 10 מנות של עגבניות ומוצריהן בשבוע הפחיתו ב-34% את הסיכון לפתח סרטן ערמונית
מסתבר שאלו שאכלו מנה יומית של רוטב עגבניות בכמות של 55 גרם (16 מיליגרם ליקופן) נהנו מעליה ברורה בשיעור 30% בהגנה העורית. כלומר, הכללת יותר עגבניות בתפריט עשויה להגביר את ההגנה על העור מנזקי השמש.
כותבת המאמר,
שרי קפלן סטודנטית שנה ד' לנטורופתיה בקמפוס ברושים, אוניברסיטת ת"א
בוגרת B.A בכלכלה ו- M.B.A במנע"ס באוניברסיטת בן גוריון.